Top

Wanneer Heb Ik Een Aparte Groep Nodig?

Wanneer en Welke apparaten moeten op een aparte groep?


Bij uitbreidingen aan de installatie omdat er nieuwe apparaten worden aangesloten bepaald het vermogen van het nieuwe apparaat of er een aparte groep nodig is.

Apparaten met een vermogen groter dan 2000 Watt mogen namelijk niet op een gezamenlijke groep. Voor deze apparaten moet dus een aparte groep worden aangelegd met een eigen installatieautomaat.

 

Kookplaten


Kookplaten tot een vermogen van 7300 Watt komen op een aparte kookgroep. Voor kookgroepen zijn speciale kookgroep installatieautomaten verkrijgbaar. Kookplaten boven een vermogen van 7300 Watt vereisen een 3-fasen aansluiting.
 
Let er bij de aanleg van een kookgroep op dat er minimaal een ¾ installatiebuis gelegd wordt, omdat er vijf draden door de buis nodig zijn.
 
Hoewel het niet verplicht is, is het aan te bevelen om de buitengroep, op een aparte aardlekautomaat aan te sluiten. Een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en een installatieautomaat in één behuizing.


Buitengroepen


De meeste storingen komen namelijk voor in buitengroepen, en een aparte aardlekautomaat zorgt ervoor dat de rest van de installatie niet in storing valt.
 
Bij de aanleg van nieuwe groepen ben je verplicht om altijd een aardlekschakelaar of aardlekautomaat toe te passen. Een aardlekautomaat wordt ook wel alamat genoemd.


 Luc Lageweg

TIP!

Download Vandaag Nog Ons Gratis eBook.

GroepenKasten Veilig