Top

Waarom Is De Kortsluitvastheid Van Een Automaat Belangrijk?

Waarom is de kortsluitvastheid van een installatieautomaat belangrijk?


Naast de karakteristiek is voor installatieautomaten ook de kortsluitvastheid van belang.

Als een installatie zich dicht bij de voedende transformator van het energiebedrijf bevindt, zal de kortsluitstroom die kan gaan vloeien veel groter zijn dan wanneer deze installatie zich verder weg bevindt van de voedende transformator.


Dempend effect


Dit komt door het dempende effect van de voedingskabels van het energiebedrijf, hoe langer de kabel hoe meer demping er op treedt in de kabel.

In huisinstallaties zullen de voedende kabels naar het huis zo worden aangelegd dat deze stromen van ten hoogste 6000A (6kA) kunnen verwerken. De installatieautomaat moet dan ook aan de minimale waarde van 6kA voldoen.


De kA waarde voor kortsluitvastheid


In sommige situaties, als je groepenkast zich verder van de transformator bevindt, zou je theoretisch een automaat met een lagere kA waarde kunnen toepassen. Vraag dit dan wel na bij het energiebedrijf!

Regelmatig krijgen wij de vraag welke automaat men moet nemen bij een nieuwe installatie of bij een uitbreiding van de installatie.

In standaard situaties adviseren wij een automaat met een B karakteristiek toe te passen, met een kortsluitvastheid van minimaal 6kA.


Luc Lageweg

TIP!

Download Vandaag Nog Ons Gratis eBook.

GroepenKasten Veilig