Top

Zonnepanelen Aansluiten

Hoe sluit ik zonnepanelen aan?

 
Ik krijg zonnepanelen. Welke materialen en normen moet ik toepassen om de omvormer aan te sluiten? Welke installatieautomaat met welke karakteristiek B of C moet ik toepassen? Hoe zit het met de aardlekschakelaar?  Dit zijn veel voorkomende vragen die wij krijgen.
 
Er zijn heel veel verschillende verhalen in de markt over de materiaalkeuze voor het aansluiten van een zonnepanelen (PV) installatie in de groepenkast.

 
Installatieautomaat

Een InstallatieAutomaat B-karakteristiek (C mag ook maar hoeft niet) plaats je direct achter de hoofdschakelaar en niet achter een aardlekschakelaar met afgaande automaten. Uiteraard is de keuze van beveiliging (Ampere) afgestemd op het vermogen van de PV installatie. Het door de fabrikant  geadviseerde aantal Amperes van de installatieautomaat staat vaak in de beschrijving van de omvormer.

Aardlekbeveiliging

Een Aardlekbeveiliging is niet noodzakelijk omdat het een vaste aansluiting betreft maar wordt wel geadviseerd als extra persoonsbeveiliging. Indien een aardlekbeveiliging wordt gewenst moet een 30mA klasse A aardlekschakelaar worden toegepast, anders is het geen persoonsbeveiliging. Let op dat u een aardlekautomaat toepast en de groep voor de zonnepanelen niet achter een aardlekschakelaar met andere groepen plaatst. Bij een omvormer vermogen van 5kW of meer is het niet handig meer om aardlek toe te passen omdat deze dan ongewild aan kan spreken.

Overspanningsbeveiliging

Een overspanningsbeveiliging om de PV installatie te beschermen tegen spanningspieken die via het net de installatie binnen komen is aan te bevelen.

De hoofdzekering
 

We hebben in de markt ook wel opmerkingen gehoord dat de hoofdzekeringen of automaten minimaal 2 maal de waarde van de PV groep zouden moeten hebben. Dat is niet waar. De hoofdzekeringen moeten uiteraard wel minimaal de waarde van de PV installatie hebben, en uiteraard zal, als deze waardes dicht bij elkaar liggen, bij een sluiting in de kabel van groepenkast naar omvormer een selectiviteitsprobleem optreden. Maar bij een woonhuisinstallatie waar de PV groep niet zwaarder is dan 16A is dat eventuele selectiviteitsprobleem net zo groot als bij de andere (afgaande) groepen.

Nieuwe NEN1010 sinds 2017

Over het aansluiten van zonnepanelen hebben wij een nieuwe artikel geschreven naar aanleiding van de nieuwe NEN1010. Klik hier: Aansluiten en Aarden van PV panelen